“Citind” cafea

[This is the translated version of a fragment from the “Skin products, conference’s money and “reading” coffee: a day in the life of a researcher” post, which can be found right after this one]

Astazi o sa povestesc despre Cafea: Origo, materialitati si cuvinte. Fiind arheolog, materialitatile si cultura materiala reprezinta universul meu de interes. Prin urmare, am fost extrem de entuziasmata cand a aparut o noua cafenea in oras, una care sa ofere o alta perspectiva asupra bautului cafelei: o perspectiva cu un puternic accent pus pe materialitate.

In primul rand, avem texturile: locul este decorat cu/in lemn, cestile/lampile/manerele usilor sunt din portelan, recipientele si instrumentele sunt din sticla, iar regni vegetabilis este reprezentat de frunze de ceai/boabe de cafea/plante de cafea. Astfel, cercul este complet: de la lemnul bancilor, la boabele si frunzele din ceasca ta, locul intruchipeaza cu adevarat povestea unei plante.

Dar mai este un unghi la fel de important care m-a facut sa am unul din acele momente in care exclami “Oo, este absolut minunat!”: felul in care simturile sunt aduse impreuna prin folosirea culturii materiale. In principiu, experienta intr-o cafenea este ghidata de “normele de comportare” standard: incepi prin a citi meniul (in acest caz, scris cu creta alba pe o tabla neagra), apoi te asezi, urmand sa iti savurezi (sau nu) bautura.

In acest caz insa, esti atras intr-o altfel de calatorie. Incepi prin a citi cafeaua, textul de pe tabla; dar experienta este departe de a fi banala sau simpla. Produsele sunt scrise in mod “traditional”, text orizontal, urmat de cifre (preturile). Insa, cum vei descoperi curand, exista multiple feluri in care cafeaua poate fi procesata pentru a se ajunge la produsele finale, iar aceste procese sunt redate prin cuvinte scrise vertical. Nu numai ca acest mix se joaca fain cu ideile de actiuni pasive (produsele=orizontal) /active (procesele=vertical), dar mergand mai departe, de la textul vertical pornesc linii care duc la…obiecte reale, facute din sticla/metal, instrumente folosite pentru a da viata respectivelor tipuri de procesare a cafelei  (Aeropress, V 60 etc.).

In esenta, de la cuvinte albe pe o tabla neagra, etichete care numesc produsele, explorezi “tonuri” diferite ale unui produs, urmand schimbarile de script. Ulterior, poteca duce la obiecte 3D, care materializeaza textul si in final rezultatul, lichid, poate fi apreciat prin gust, miros si culoare. Sunt absolut recunoscatoare pentru aceasta experienta sinestezica, plina de inspiratie si diferita. Oricine ar trebui sa o incerce 🙂

PS: Pentru cei care se indoiesc ca a scrie despre cesti de cafea este un subiect academic respectabil, va sugerez sa cititi o cercetare “inedita”, postata de pagina de Facebook a blogului:The case of the disappearing teaspoons: longitudinal cohort study of the displacement of teaspoons in an Australian research institute”

Sursa foto: http://metropotam.ro/media-albume-foto/origo/origo-5116442428/1f99c7a657db88ed97da521f893009e8_metropotam.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s